Blog

Soirée Cité

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

Sanat entertainment

Sanat Entertainment organiseert al sinds 2015 Turkse concerten, theatervoorstellingen en feesten in heel België. Ze organiseerden reeds in Brussel, Heusden-Zolder en andere steden, maar vooral in Genk. Van bij de start organiseert Sanat voornamelijk concerten met Turkse rockbands. In de laatste jaren is dit ook uitgebreid naar andere muziekgenres en organiseren ze ook andere soorten evenementen en projecten zoals bijvoorbeeld theatervoorstellingen.

Verantwoordelijke Tolga Ünal heeft in het verleden heel wat organisatoren geholpen met het voeren van promotie, tips over ticketverkoop of met opbouw en afbouw van het evenement. Later stond hij ook in voor het boeken van bekende artiesten. Sindsdien is Sanat Entertainment uitgegroeid tot één van de bekendste Turkse evenementen-organisaties in België. Tot op heden hebben ze al veel uitverkochte concerten georganiseerd, soms met zelfs meer als 1000 muziekliefhebbers.

Sanat Entertainment vindt dat Genk een zeer open stad is, met heel veel mogelijkheden. Als ze Genk vergelijken met de andere steden of gemeenten waar ze concerten hebben georganiseerd merken ze het verschil onmiddellijk. Genk heeft meer jongeren die mee aan de basis van het beleid staan, dat is ook zo bij Hete Kolen. Daarnaast is er de Uitleendienst waarbij je terecht kan voor materialen en er zijn meer uitgaansmogelijkheden voor het brede publiek en veel meer (concert)zalen in vergelijking met andere gemeenten in Limburg.

De connectie met Hete Kolen is er eentje die al langer bestaat. Omdat Sanat al langer concerten in Club 26 organiseren, vloeiden ze automatisch mee als vaste organisator bij de opstart van Hete Kolen. Voor Tolga verloopt de samenwerking met Hete Kolen altijd zeer goed. Hij heeft er niets op aan te merken. Hoewel hij toch heel graag zou zien dat er een artiestenloge met toilet aanwezig zou zijn in het gebouw. Dat zou hem helpen om nog grotere artiesten aan te trekken. en er zijn er ook meerdere gepland in de toekomst.

Hoe dan ook staat er voor de toekomst alweer heel wat op de planning voor Sanat Entertainment en Tolga. Op 12 maart staat er bijvoorbeeld een concert gepland van Cam Adrian, een bekend artiest in Turkije met meer dan 100 miljoen views op youtube.

Sanat is duidelijk een succes en heeft zeker de mogelijkheden om nog verder te groeien. Hete Kolen staat klaar om hen hierin te ondersteunen.

 

 

Het Werkhuis

Het Werkhuis is een creatieve broedplaats gelegen in het stadscentrum van Genk. Momenteel faciliteren zij 20 atelierruimtes voor jonge makers, ontwerpers, artiesten en kunstenaars. Daarnaast bieden zij ook een platform aan om expo's, lezingen, workshops en club nachten te organiseren. Het Werkhuis is opgestart door Geraas Collectief en een samenwerking tussen de Stad Genk en LUCA School of Arts. Met deze samenwerking bouwen we graag de brug tussen de Genkse creatieve jongeren en kunststudenten. Er wordt voornamelijk ingezet op multi-disciplinaire projecten en een cross-contamination tussen de verschillende studierichtingen. 

In de opstartfase heeft het Werkhuis wel al concertavonden, filmavonden en spelavonden georganiseerd, maar zij voorziet voornamelijk het gebouw, de ruimte en faciliteiten en laat zich invullen door anderen. Ze ondersteunen andere organisaties of individuen die zichzelf binnen het kader van het Werkhuis zien. 

Via Hete Kolen heeft het Werkhuis reeds de kans gekregen om de open atelierdagen tijdens het openingsevenement naar een hoger niveau te tillen. Deze bestond uit een vernissage, expositie en een clubnacht. Er werd vooral ingezet op de clubnacht omdat nachtcultuur een enorme bijdrage levert aan de jongerencultuur. Het is een informeel moment waarbij jongeren zichzelf kunnen ontdekken en in contact komen met elkaar. Voor deze clubnacht toverde 'Club Dérive' een deel van de eerste verdieping om tot nachtclub. Zij focussen zich voornamelijk op de interactie tussen de omgeving en de clubganger en stellen zich de vraag hoe ze vanuit het aanpassen van de omgeving, invloed hebben op het gedrag en ervaring van de clubganger. In de toekomst zien wij vanuit het Werkhuis maar ook vanuit Club Dérive zeker en vast nog samenwerkingen. 

De samenwerkingen verliepen tot nu toe altijd goed. De enige valkuil was de deadline van de aanvraag van de DOEMA subsidie Deze dient 40 dagen op voorhand ingediend worden. Omwille van een late indiening en de administratieve weg die de aanvraag moet afleggen, ontvingen we slechts 5 dagen voor het evenement een akkoord en het bedrag. Mocht er geen akkoord geweest zijn, was het voor ons erg laat om nog een andere oplossing te zoeken. Maar eind goed al goed! Je subsidie lang genoeg op voorhand aanvragen is dus zeker zinvol!

Club Dérive zou ontzettend graag een structurele samenwerking met het Werkhuis aangaan en 3x per jaar een evenement op poten zetten. Dit vanuit de gedachtegang dat de scenografen dan in hun plaats de dj's en andere partners kunnen uitnodigen. Club Dérive werkt met workshopformats waarbij ze externen uitnodigen om mee te denken en bouwen aan de scenografische ingrepen. Hierbij streven ze ook de value's van community building, co-ownership en multidisciplinariteit na. In de nabije toekomst zal Club Dérive hier dan ook opnieuw aan Hete Kolen denken en een DOEMA-subsidie aanvragen.

 

 

 

 

 
Gigos - Pelele Summer Vibes

De afgelopen maanden gingen er weer heel wat jongerenevents door in Genk. Tijd om eens even terug te blikken op één van de geslaagde evenementen van Hete Kolen! Deze keer gingen we langs bij Gigos Sledderlo om te horen hoe zij de samenwerking ervaren hebben.

Op 20 augustus organiseerde de jongerenwerking van Gigos Sledderlo ‘Pelele Summer Vibes’ in jeugdhuis Pand. Deze fuif was voor hen de ideale afsluiter van een mooie zomervakantie.

De 16-jarige jongeren en hun begeleiding kijken met een goed gevoel terug op het event en op de samenwerking met Hete Kolen. Omdat het organiseren van dit soort fuiven voor hen nog onbekend terrein was, was het een geruststelling om te weten dat ze op Hete Kolen konden terugvallen voor raad. Vooral het advies over de drankprijzen en de hoeveelheid drank die ze moesten voorzien, was volgens Jeugdwelzijnswerker Vanessa erg welkom. Ook voor de zoektocht naar een goede DJ konden ze op hulp rekenen. Hete Kolen bezorgde hen een lijst van interessante en lokale DJ’s die ze dan zelf konden contacteren.

Daarnaast vonden de jongeren het ook heel aangenaam dat zij zich konden focussen op het echte werk: het organiseren, promoten en vormgeven van het event. De  administratieve kant van het fuifverhaal werd door ons opgevolgd: vergunningen aanvragen, aangifte bij SABAM, enzovoort.

En dat het een succes was, kunnen we wel zeggen! De jongeren gingen rond in de wijken en maakten reclame via sociale media. Er gingen uiteindelijk 150 tickets de deur uit en het werd een fantastische avond. De jongeren van Gigos denken er zelfs aan om een volgende editie te organiseren. To be continued dus!